top of page
Advocaat Aansprakelijkheidsrecht

Aansprakelijkheidsrecht

Wat houdt het aansprakelijkheidsrecht in?

Het aansprakelijkheidsrecht maakt deel uit van het Nederlandse civiele recht en bepaalt wie juridisch aansprakelijk is wanneer iemand schade oploopt door de fout of nalatigheid van een ander. Denk bijvoorbeeld aan schade door een verkeersongeval, bedrijfsongeval of gebrekkig product. Het doel van dit rechtsgebied is om de gedupeerde partij recht op schadevergoeding te geven en zo een eerlijke compensatie te waarborgen.

2

Contractuele aansprakelijkheid

Contractuele aansprakelijkheid ontstaat wanneer een partij haar contractuele verplichtingen niet nakomt, bijvoorbeeld door een levering te laat of helemaal niet uit te voeren. In dat geval kan de benadeelde partij een schadevergoeding eisen op grond van wanprestatie, mits aan de vereisten van toerekenbaarheid, verzuim (bijv. na een ingebrekestelling) en schade is voldaan. Dit type aansprakelijkheid komt vaak voor bij zakelijke overeenkomsten en is een belangrijk onderdeel van het verbintenissenrecht binnen het Nederlandse civiele recht.

3

Buitencontractuele aansprakelijkheid

Bij buitencontractuele aansprakelijkheid is er geen sprake van een overeenkomst tussen partijen, maar ontstaat de aansprakelijkheid door een onrechtmatige daad (zoals geregeld in artikel 6:162 BW). Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer iemand letsel veroorzaakt bij een ander of schade toebrengt aan eigendommen, zonder dat er een contractuele relatie bestaat. Voor deze vorm van aansprakelijkheid is vereist dat er sprake is van een onrechtmatige gedraging, toerekenbaarheid, schade en een causaal verband. Deze vorm van aansprakelijkheid komt veel voor in situaties zoals verkeersongevallen, bedrijfsfouten of onrechtmatig handelen door derden.

4

Risicoaansprakelijkheid

Bij risicoaansprakelijkheid is iemand aansprakelijk voor schade zonder dat er sprake is van schuld of nalatigheid. De aansprakelijkheid ontstaat puur omdat de wet bepaalt dat een bepaalde persoon of partij het risico draagt voor het gedrag of handelen van een ander. Voorbeelden zijn de aansprakelijkheid van ouders voor kinderen en de aansprakelijkheid van werkgevers voor fouten van werknemers.

5

Productaansprakelijkheid

Fabrikanten kunnen aansprakelijk worden gesteld voor schade die is veroorzaakt door een gebrekkig product, ook als (art. 6:185 BW). Dit geldt ook zonder dat de fabrikant zelf schuld heeft, zolang wordt aangetoond dat het product niet voldoet aan de verwachtingen.

6

Aansprakelijkheid voor zaken

Eigenaren of gebruikers van zaken kunnen aansprakelijk worden gehouden voor schade veroorzaakt door die zaken, zoals opstalaansprakelijkheid (art. 6:174 BW) of aansprakelijkheid voor dieren (art. 6:179 BW).

Hoe kan ik jou als advocaat aansprakelijkheidsrecht helpen? 

Als advocaat gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht help ik zowel particulieren als ondernemers bij het verhalen of afweren van schadeclaims, of het nu gaat om een onrechtmatige daad, wanprestatie of risicoaansprakelijkheid. Mijn doel is om jouw belangen te beschermen als schadevergoeding wordt gevorderd – zowel bij onderhandelingen als in gerechtelijke procedures. Betrouwbaarheid, grondigheid en een persoonlijke benadering staan centraal in mijn dienstverlening.

bottom of page